news

Home
 

Opnieuw weekend vol hoogtepunten voor Certainty, opluchting na titel Langeveld

08-10-12 | De opluchting was groot, maar de blijdschap nog veel groter: Niels Langeveld kroonde zich tijdens de Formido Finaleraces tot de kampioen van de Dutch Renault Clio Cup. De coureur van het Certainty Racing Team pakte de titel in stijl door tijdens de slotrace nog een keer zijn klasse te tonen en de zege te pakken. Edgar van der Ende sloot het seizoen af met een knappe tweede plaats in de Olympia Cup, terwijl David Verzijlbergen dezelfde klassering veilig stelde in de Formido Swift Cup.

Langeveld begon het weekend al ijzersterk met de derde kwalificatietijd, net achter zijn grote rivaal Sebastiaan Bleekemolen. Zijn Clio voelde echter niet helemaal aan zoals hij wilde tijdens de eerste race, terwijl Bleekemolen de snelheid direct te pakken had en de wedstrijd won. Het bleef dus spannend tot het laatste moment. “De ontlading was dan ook enorm nadat ik de tweede race won en zo de titel veilig stelde. De auto ging als een kogel, zoals het hoort. Na een aantal ronden voelde ik dat ik ging winnen. Geweldig, want ik wilde heel erg graag kampioen worden met een overwinning!”

Van der Ende hoopte tijdens de Finaleraces zijn tweede eindplaats in de Olympia Cup veilig te stellen. Dat lukte, vooral door zijn inhaalslag in de eerste race. “Dat ik me als achttiende kwalificeerde is niet gebruikelijk, het ging niet lekker. In twee rondjes schoot ik van de achttiende naar de tiende plek en dat kon ik een hele tijd volhouden. Er kwamen uiteindelijk nog wat rijders langs me, omdat de auto niet helemaal goed lag, maar mijn voorsprong was groot genoeg om zeker te zijn van de tweede plek. Ik heb hard geknokt voor een mooi resultaat in de tweede race, maar door een nogal lompe actie van Rene Steenmetz zat dat er niet in. Hij verremde zich en liet zijn auto doorlopen, waardoor we elkaar raakten. Dat is jammer, maar als ik terugkijk op mijn seizoen ben ik ontzettend tevreden.”

Marcel Duits miste het vorige raceweekend door privéomstandigheden, maar presteerde tijdens de Finaleraces als vanouds. “Al op vrijdag ging het ontzettend goed, die lijn kon ik doortrekken naar de kwalificatie met een zesde een zevende tijd. Ik had eindelijk weer het gevoel te staan waar ik hoor te staan, dat is heel erg positief. Ik dacht al voorzichtig aan de top vijf, maar waar de start normaal gesproken mijn sterke kant is, verloor ik nu wat plekken. Ik finishte als tiende en elfde, maar reed wel hetzelfde tempo als de top. Voor mezelf weet ik nu weer dat ik het kan.”

Jim Raaymakers sloot zijn seizoen af met twee spannende races, waarin hij het in de eerste wedstrijd vooral aan de stok had met Steven van der Ploeg. De tweede race finishte hij in het spoor van teamgenoot Edgar van der Ende, nadat hij in de openingsfase Van der Ploeg al achter zich liet en ook Yaro Deckers verschalkte. Daarmee sloot hij zijn eerste seizoen in de Clio Cup af met een 22e plaats.

Verzijlbergen toonde in de Swift Cup andermaal zijn talent. Twee van zijn drie races sloot hij af met de overwinning, terwijl hij ook nog een keer als tweede werd geklasseerd. Een fantastisch einde van een sterk jaar, dat begon tijdens de Pinksterraces. “Dit was misschien wel de spannendste race van het seizoen, sensationeel”, zei hij over de derde wedstrijd. “Ik had na de kwalificaties wat goed te maken en dat hebben we gedaan. We kunnen echt tevreden zijn over dit weekend. Wie de beste is in de Swift Cup lijkt me wel duidelijk. Ik heb ontzettend veel geleerd bij het team van Certainty, een betere voorbereiding op volgend jaar kon ik me niet wensen.”

Naast Verzijlbergen racete ook Maurits Werkhoven dit weekend in de Swift Cup. De debutant presteerde buitengewoon goed, door achter de gevestigde orde enkele fraaie resultaten neer te zetten. Zijn eerste race sloot hij al knap af als vierde, maar de tweede race leverde hem zelfs een podiumklassering op met de derde plaats. De laatste race van het weekend finishte hij opnieuw als vierde.

Daarmee kwam er een einde aan het raceseizoen van 2012.

UITSLAGEN FORMIDO FINALERACES
Race 1 Dutch Renault Clio Cup: 1. Sebastiaan Bleekemolen, 16 ronden in 31:45,315 minuten, 2. Marcel Dekker op 1,185 seconde, 3. Niels Langeveld op 5,271, 10. Marcel Duits op 17,377, 13. Edgar van der Ende op 21,918 en 23. Jim Raaymakers op 1:03,514
Race 2 Dutch Renault Clio Cup: 1. Niels Langeveld, 16 ronden in 31:40,664 minuten, 2. Marcel Dekker op 2,226, 3. Ruud Steenmetz op 8,986, 11. Marcel Duits op 23,268, 21. Edgar van der Ende op 51,074 en 22. Jim Raaymakers op 51,921

Race 1 Formido Swift Cup: 1. Tommy van Erp, 12 ronden in 25:49,977 minuten, 2. David Verzijlbergen op 6,655 seconden, 3. Jeffrey Rademaker op 7,224 en 4. Maurits Werkhoven op 15,879
Race 2 Formido Swift Cup: 1. David Verzijlbergen, 12 ronden in 25:41,766 minuten, 2. Jeffrey Rademaker op 7,322 seconden en 3. Maurits Werkhoven op 16,010.
Race 3 Formido Swift Cup: 1. David Verzijlbergen, 12 ronden in 25:41,766 minuten, 2. Tommy van Erp op 0,198 seconde, 3. Jeffrey Rademaker op 0,528

Stand Renault Clio Cup
1. Niels Langeveld, 216 punten (kampioen)
2. Sebastiaan Bleekemolen, 193
3. Marcel Dekker, 182
4. Ruud Steenmetz, 139
5. Melvin de Groot, 129
9. Marcel Duits, 56
10. Edgar van der Ende, 56

Stand Olympia Cup
1. Ruud Steenmetz, 105 punten
2. Edgar van der Ende, 49
3. Paul Harkema, 42

Stand Formido Swift Cup
1. Jeffrey Rademaker, 293 punten (kampioen)
2. David Verzijlbergen, 279
3. Tommy van Erp, 254
12. Maurits Werkhoven, 41