news

Home
 

Certainty Racing Team knokt zich met Niels Langeveld naar podium van Spa-Francorchamps

01-06-14 | FRANCORCHAMPS (1 juni 2014) – Certainty Racing Team heeft tijdens het World Series by Renault-weekend op Spa-Francorchamps een fraai podium veroverd. Tijdens de tweede ronde van de Clio Cup Benelux pakte de equipe van Dillon Koster via Niels Langeveld een 3de plaats. Ook Alain Mossinkoff en Maurits Sandberg wisten zich tijdens hun debuut op het fraaie Belgische circuit prima staande te houden. Stan van Oord moest helaas wegens omstandigheden voorafgaand aan de wedstrijden huiswaarts keren.

Na het vertrouwde Circuit Park Zandvoort, vormde de vermaarde piste van Spa-Francorchamps de tweede halte van het Clio Cup Benelux-seizoen. Omdat geen enkele van de Certainty-rijders al eens eerder op de beroemde Belgische baan in de Ardennen had gereden, reisden de mannen reeds dinsdagavond af. Zo konden de coureurs op woensdag testen om goed aan de omstandigheden te wennen en achter de geheimen van het circuit te komen.

Tijdens het weekend was het zeer druk op de piste. Het veld van de Clio Cup Benelux racete op Spa immers samen met de rijders van de Clio Cup Central Europe. Dat betekende dat er liefst 39 racende Renaults op fraaie wijze met elkaar om de ereplaatsen streden. Waarbij de 68.000 toeschouwers genoten van het spektakel op de baan.



Niels Langeveld: knokkend naar podium
Niels Langeveld is de nationale Clio Cup-kampioen van 2012. Ook dit seizoen wil de Sassenheimer gaan voor het hoogste, dus een 7de en 10de startpositie voor de races op Spa-Francorchamps was niet waarop hij gehoopt had. Langeveld is echter een knokker pur sang, dus gaat hij tijdens elke wedstrijd tot het uiterste.

Dat bleek al tijdens de eerste race, die zaterdagmiddag onder prima weersomstandigheden werd afgewerkt. Zo won Langeveld bij de start reeds twee plekjes en had hij onder andere een flink gevecht met klassementsleider Sebastiaan Bleekemolen. Na 25 minuten plus één ronde racen wist de titelkandidaat zich met een 3de plek alsnog naar het Clio Cup Benelux-podium te vechten. ‘Omdat de pace nog steeds niet optimaal was, mag ik hiermee zeker tevreden zijn. Ik heb de schade beperkt weten te houden én heb weer een  beker’, aldus een happy Langeveld na afloop.

Op zondagmiddag voor de tweede heat moest Langeveld vanaf P10 aanvangen. Door enig rumoer voor hem bij de start te omzeilen, wist hij de schuivende auto’s te slim af te zijn. Zo lag de kopman van Certainty al snel prima 6de. Langeveld verloor iedere ronde in het middengedeelte van Spa-Francorchamps veel tijd. Uiteindelijk moest Langeveld aan damage control doen. Hij finishte uiteindelijk op P6 van het Benelux-kampioenschap. ‘Ondanks een 3de en 6de stek, sta ik in de tussenstand toch mooi op een 3de plaats. Dit omdat diverse concurrenten achter me zijn geëindigd. Dat is zeer positief. Hopelijk kunnen we de komende weken door een goede analyse onze racepace terugvinden. En staan we er straks weer voor de komende wedstrijden, die over zes weken op de Nürburgring zijn’, aldus Langeveld.



Alain Mossinkoff: mooie inhaalraces
Voor Clio-rookie Alain Mossinkoff staat het seizoen 2014 in het teken van veel leren. En dat heeft de Santpoorter op het Belgische asfalt in hoge mate kunnen doen. Met een testdag op woensdag, de vrije trainingen vrijdag en de kwalificatie en twee verreden heats in het weekend, was hij liefst vier dagen actief op een voor hem compleet nieuwe circuit.

Dat een leerproces met vallen en opstaan gepaard gaat, bleek in het begin van de kwalificatie. Mossinkoff had zijn banden nog niet helemaal goed op temperatuur, toen hij begon te glijden. De coureur kwam tegen een vangrail aan, waardoor zijn Clio wat krom was. ‘Daardoor kon ik helaas geen tijden neerzetten en was mijn kwalificatie al voorbij.’

Mossinkoff moest derhalve beide manches vanaf de achterste positie aanvangen. In de openingsmanche liet hij een prachtige inhaalrace zien. Begonnen vanaf plek 39, wist hij zich in tien ronden tijd op te werken naar rang 22 algemeen, goed voor de 13de stek in de Clio Cup Benelux.

In de tweede wedstrijd was Mossinkoff wederom goed bezig. Hij passeerde het halve deelnemersveld en finishte zelfs nog wat meer naar voren dan zaterdag. Met een 20ste plek algemeen en wederom 13de in de Benelux-strijd, had de Santpoorter zich uitstekend gerevancheerd voor zijn mislukte kwalificatie. ‘Het ging zelfs nog beter dan gisteren’, zie Mossinkoff zondag. ‘Mijn rondetijden waren sneller en ik kon er weer een hoop inhalen. Mijn doelstelling om mezelf op Spa als coureur verder te ontwikkelen, heb ik behaald. Ik heb het dan ook echt naar mijn zin gehad.’



Maurits Sandberg: wat een ervaring
Voor Maurits Sandberg betekende het raceweekeinde op Spa-Francorchamps zijn debuut in de Clio’s. De inwoner van Gorinchem was vorig seizoen actief in de Swift Cup en stroomt met Certainty Racing Team nu door naar een hoger autosportniveau. Vanwege een slijmbeursontsteking moest hij de Paasraces op Zandvoort nog aan zich voorbij laten gaan, maar nu was de Renault-rookie klaar voor de start van zijn Clio-campagne.

‘Het is echt een geweldige ervaring’, stelde Sandberg onomwonden. ‘Om op zo’n circuit met veel snelheid en hoogteverschil je Clio-debuut te mogen maken, is heel mooi. Mijn doel dit weekend was om elke sessie wat harder te rijden. Dat is gelukt. En ik heb ook veel geleerd. Zo moesten we bijvoorbeeld starten op een helling naar beneden. Dat ging bij de eerste race dus niet goed. Maar zo had ik vervolgens wel weer wat moois om goed te maken. Dat ging leuk’, aldus Sandberg die in race 1 als 15de in de Clio Cup Benelux en in het 39-koppige veld als 26ste algemeen finishte.

Dat Sandberg prima leert, bleek bij aanvang van de tweede heat. ‘Mijn start ging al beter. Helaas heb ik me in het vervolg een keer verremd. Daardoor had ik wat schade en ben ik even naar de pits gegaan om het te laten checken. Ik kon mijn wedstrijd wel vervolgen, maar dan rijd je het restant van de wedstrijd in niemandsland.’ Lachend: ‘Toen was het een training met heel veel publiek. Maar het was alles bij elkaar een superweekend. Nu op naar de Nürburgring, waar we over zes weken mogen racen. Dat wordt weer een nieuwe baan voor me, dus wederom een mooie uitdaging.’



Stan van Oord: geen races
De jeugdige Stan van Oord reed aanvankelijk uitstekend op Spa-Francorchamps. Op vrijdag luisterde de nieuwkomer van de Clio Cup Benelux zijn 17de verjaardag op met prima prestaties tijdens de oefensessies. ‘Het ging erg lekker. In de klasse voor rijders met het oude model Clio, noteerde ik in de eerste vrije training de beste tijd en in de tweede training de tweede tijd. In de kwalificatie kwam ik in onze divisie tot P3’, aldus de rijder uit Woudrichem. Helaas voor Van Oord kwam hij vervolgens niet in actie tijdens de races. Vanwege familieomstandigheden keerde hij zaterdag huiswaarts.

Uitslagen races op Spa-Francorchamps (Bel) – 31 mei & 1 juni 2014:
Clio Cup Benelux race 1: 1. Melvin de Groot, 10 ronden in 29:46,915, 2. Régis Gosselin (Bel) op 1,304 seconden, 3. Niels Langeveld op 4,956 (4de in de algemene race), 13. Alain Mossinkoff op 46,205 (22ste algemeen), 15. Maurits Sandberg op 53,009 (26ste algemeen). Niet gestart: Stan van Oord.
Clio Cup Benelux race 2: 1. Max Braams 10 ronden in 28:48,655 2. Sebastiaan Bleekemolen op 0,942 seconde, 3. Régis Gosselin (Bel) op 2,520, 6. Niels Langeveld op 11,980 (8ste algemeen), 13. Alain Mossinkoff op 26,339 (20ste algemeen), 19. Maurits Sandberg op 2:11,445 (32ste algemeen). Niet gestart: Stan van Oord.