news

Home
 

Certainty Racing Team: Prachtige inhaalrace en snelste raceronde Niels Langeveld op Nürburgring

13-07-14 | Certainty Racing Team heeft zich tijdens het World Series by Renault-weekend op de Duitse Nürburgring niet naar het ereschavot kunnen rijden. Tijdens de derde ronde van de Clio Cup Benelux had Niels Langeveld wel de snelheid, maar gooide een crash in de openingsmanche roet in het eten. Een zeer spectaculaire inhaalrace, waarbij hij liefst 29 coureurs inhaalde, deed hem in de tweede manche alsnog als 6de finishen. Alain Mossinkoff reed zichzelf namens de renstal van Dillon Koster met twee 9de plaatsen tweemaal keurig naar de punten. De Clio-rookies Maurits Sandberg en Stan van Oord waren ook van de partij en deden in het bomvolle startveld veel belangrijke race-ervaring op. Van Oord kwam in de Clio 3-klasse zelfs dicht bij een podiumplaats.

Na de races op Circuit Park Zandvoort en Spa-Francorchamps, vormde de Nürburgring het derde decor van het Clio Cup Benelux-seizoen. Op het vermaarde Duitse circuit raceten de coureurs uit het Benelux-kampioenschap, net als op Spa, samen met de rijders uit de Central Europe-titelstrijd. Daardoor kwamen liefst 41 bolides tegelijk in acties, hetgeen voor veel spektakel zorgde op de beroemde baan, waar ontelbare racelegenden ooit hun rondjes hebben gereden.



Knappe revanche Niels Langeveld
Kopman Niels Langeveld had na het vorige raceweekend getest op Circuit Park Zandvoort. Het resultaat was dat hij de snelheid in zijn Clio goed had hervonden, waardoor hij met zelfvertrouwen naar Duitsland afreisde. Zijn goede gevoel bleek terecht. Tijdens de tweede vrije training noteerde Langeveld – op slechts minimale afstand van de snelste chrono - de tweede tijd. Een miezerig begin van de kwalificatie op zaterdagochtend zorgde voor een lastige situatie. Zou de neerslag gaan doorzetten en zo de baan hele traag gaan maken? Of zou de track gaan opdrogen en daardoor steeds sneller worden? Langeveld koos ervoor om vroeg de baan om te gaan voor een snelle rondetijd. Dat bleek achteraf niet de beste gok. Niettemin noteerde Langeveld voor race 1 in het Benelux-veld de 4de startplek.
Langeveld kende tijdens de openingsmanche een goede start en passeerde al snel een rijder uit de Central Europe-divisie. In de eerste sector van de tweede omloop was de Sassenheimer de rapste man van de baan. Hij reed naar de op P3 liggende Robert van den Berg toe, waarna het mis ging. Langeveld spinde van het circuit en moest opgeven. ‘Gelukkig is de schade aan de Clio goed te herstellen en gaan we vol voor een goed resultaat in de tweede wedstrijd’, bleef Langeveld optimistisch.
Op zondag toonde de nationaal Clio-kampioen van 2012 hoe rap hij werkelijk is. Met een prachtige inhaalwedstrijd werkte hij zich op vanaf startpositie 40 naar uiteindelijk de 11de plek algemeen; goed voor een 6de stek in de Benelux-wedstrijd. ‘Ik ben heel trots op de jongens van het Certainty Racing Team, dat ze mijn beschadigde auto zo snel en zo goed hebben kunnen herstellen. Ik had zondag een topauto en heb echt een bizar lekkere wedstrijd gereden. Dat ik bijna 30 rijders heb weten in te halen, geeft een heerlijk gevoel. Het is super dat we het weekend op deze mooie wijze hebben kunnen afsluiten’, aldus een blije Langeveld.



Alain Mossinkoff heeft snelheid te pakken
Toen Alain Mossinkoff op woensdag in Duitsland arriveerde, wilde hij zo snel mogelijk de 15 bochten tellende Nürburgring leren kennen. ‘Ik heb die dag in de BMW van onze teambaas Dillon Koster middels een ‘Toeristen Fahrt’ de baan verkend. Dat was weliswaar niet in de raceauto en ook niet op topsnelheid, maar zo leerde ik wel al vast hoe het circuit loopt’, zo vertelt de Santpoortse rijder.
Na aanvankelijk glijden op de natte baan, droogde tijdens de kwalificatie het circuit. ‘In mijn laatste kwalificatierondjes wist ik nog best een goede tijd neer te zetten. Mijn beste rondje van 2:21,607 was uiteindelijk goed voor een 11de tijd in de Clio Cup Benelux en een 21ste stek algemeen. De eerste race was erg leuk. Ik was heel blij met mijn tempo. Omdat ik deze wedstrijd echt goed in het veld meestreed, ben ik erg tevreden’, aldus Mossinkoff, die zich uiteindelijk via de 9de stek in de Clio Cup Benelux (en 17de algemeen) naar de punten reed.
Op zondag liet Mossinkoff zien dat hij inmiddels een volwaardige Clio-coureur is. Wederom strijd leverend met vele rijders, zat de Santpoorter er goed bij. ‘Omdat ik mijn Clio aan de achterkant iets te voorzichtig had afgesteld, kreeg ik na een paar rondjes wat onderstuur. Dat was jammer. Maar ik heb hele leuke gevechten gehad. En ik heb een oud-Clio-kampioen als Marcel Dekker achter me weten te houden. Dat geeft aan dat het met de snelheid goed zit’, aldus de tevreden Mossinkoff.



Maurits Sandberg: ‘Goede ervaring’
Voor Maurits Sandberg was het pas zijn tweede raceweekend ooit in de Clio. De inwoner van Gorinchem keek erg uit naar het tripje naar de beroemde Duitse baan. ‘Ik had nog nooit op de Nürburgring gereden. Dus tijdens de eerste vrije training op vrijdag was het voor mij vooral kijken hoe het circuit loopt’, zo vertelt Sandberg.
‘Tijdens de tweede sessie ging ik al een stuk sneller. Ook tijdens de kwalificatie heb ik weer iets van mijn snelste rondetijd afgesnoept, hoewel het niet helemaal super ging’, zo vervolgt de enthousiaste rijder van Certainty. ‘Na de start, die met zo’n groot startveld van 41 man toch behoorlijk hectisch is, kwam ik langzaam maar zeker in een goed ritme. Helaas verremde ik me in de vierde ronde. Aan het eind van het rechte stuk schoot ik eraf, hetgeen voor mij einde wedstrijd betekende. Jammer, want er zat tijdens de race absoluut vooruitgang in mijn rijden. Gelukkig hebben we op zondag nog een tweede kans en ervaring’, zo bleef Sandberg op zaterdagavond positief.
Tijdens deze tweede heat startte Sandberg vanaf plek 38 en werkte hij zich gestaag naar voren. Met uiteindelijk een 26ste finishpositie algemeen (goed voor een 15de stek bij de Benelux-rijders) kon de Clio-rookie terugkijken op een geslaagde wedstrijd.

Stan van Oord: ‘Bijna podium in Clio 3-klasse’
Ook Stan van Oord kijkt tevreden terug op zijn raceweekeinde. Met zijn 17 jaar is hij de Benjamin van de Certainty-equipe en is hij dit seizoen vooral veel ervaring aan het opdoen. Van Oord komt uit in de klasse met het vorige racetype Clio. ‘Ik heb leuke gevechten gehad met de andere rijders die met deze Clio 3 rijden. Dat ging best heel goed’, aldus de jeugdige coureur uit Woudrichem.
‘Ik had nog nooit op de Nürburgring gereden, dus begon rustig aan het weekeinde. Nadat ik de eerste vrije training had gebruikt om de baan te verkennen, kon ik gedurende het weekend continu mijn rondetijden verbeteren. In de tweede vrije training wist ik in mijn klasse een mooie 3de tijd neer te zetten. Hoewel ik in de kwalificatie genoegen moest nemen met P5, had ik toen toch weer mijn beste rondetijd met twee seconden verbeterd. Die progressie was goed’, aldus Van Oord.
Tijdens de race van zaterdag finishte Van Oord binnen zijn divisie als 5de en op zondag werd hij als 4de afgevlagd. Vooral in die laatste heat zat hij erg dicht bij een plek op het ereschavot. ‘En dat terwijl mijn auto krom was, omdat een andere rijder mij in de openingsfase vol in mijn deur had geraakt. Ik zat in de laatste ronde vlak achter de nummer 3 en heb er alles aangedaan om alsnog op het podium te komen. Maar vanwege de kromme Clio zat dat er net niet meer in. Maar al met al ben ik zeer tevreden. Ik heb veel geleerd en had was een mooie strijd.’

Volgende wedstrijd
Tijdens het eerste weekend van augustus komt Certainty Racing Team weer in actie in de Clio Cup Benelux. Het TT-circuit van Assen is dan de plaats van handeling. Tijdens de Gamma Racing Day komen steevast vele tienduizenden toeschouwers kijken, dus de coureurs zullen zich dan in een grote belangstelling mogen verheugen.

Uitslagen races op Nürburgring (Dui) – 12 en 13 juli 2014:

Clio Cup Benelux race 1:
1. Sebastiaan Bleekemolen 10 ronden in 23:46,884, 2. Robert van den Berg op 1,587 seconde, 3. Melvin de Groot op 1,876, 9. Alain Mossinkoff op 20,882 (17de algemeen), 19. Stan van Oord op 56,978 (32ste algemeen en 5de in Clio 3-klasse). Uitgevallen: Niels Langeveld en Maurits Sandberg.

Clio Cup Benelux race 2:
1. Melvin de Groot 12 ronden in 28:22,640, 2. Sebastiaan Bleekemolen op 0,359 seconde, 3. Max Braams op 21,511, 6. Niels Langeveld op 24,466 (11de algemeen), 9. Alain Mossinkoff op 27,428 (16de algemeen), 15. Maurits Sandberg op 58,994 (27ste algemeen), 18. Stan van Oord op 1:13,780 (30ste algemeen en 4de in Clio 3-klasse).