news

Home

Drie overwinningen voor Certainty tijdens AutoMaxx vs. DPP

03-08-09 | Certainty Racing Team heeft afgelopen weekend tijdens het AutoMaxx vs. Dutch Power Pack-evenement op Circuit Park Zandvoort maar liefst drie overwinningen behaald. In de Toerwagen Diesel Cup boekten Sven Andries en Marc Goossens hun eerste overwinning, terwijl teamgenoten Marcel van Leen en Ron Swart als derde het Certainty-feest op het erepodium compleet maakten. Niels Langeveld behaalde in de Suzuki Swift Cup een imposante dubbelzege. Nadat hij op zaterdag zijn eerste overwinning ooit behaalde, leidde Langeveld ook op indrukwekkende wijze de tweede race van start tot finish.

Foto's: Chris Schotanus

In de Toerwagen Diesel Cup vonden er een aantal verschuiven binnen de duo's plaats. Zo reed Sven Andries afgelopen weekend, in plaats van met zijn zakenpartner en vaste teamgenoot Hans Luyckx, met internationale coureur Marc Goossens. Doordat Ruud Sluiter verhinderd was, kwam Marcel van Leen op zaterdag in actie kwam met oud-Formule Ford-kampioen Ron Swart.

Equipe Goossens/Andries wist na een sterke inhaalrace Phil Bastiaans en Peter Stox van de eerste positie te verdrijven. "Het is belangrijk dat je in de Toerwagen Diesel Cup een goed duo hebt", vertelde Andries. "Phil ging erg hard, maar na de rijderwissel konden we snel inlopen. De inhaalactie op Stox was redelijk makkelijk en zonder risico. Deze overwinning is onze revanche na het mislopen van de zege met de Masters!"

De eenmalige equipe Van Leen / Swart reed zich ondertussen naar een prachtige derde positie. "Eigenlijk had de race voor ons nog een rondje langer moeten duren, dan hadden we het team een 1-2-score kunnen bezorgen", vertelde Van Leen na afloop. "Ik ben een paar keer eerder net buiten de top drie beland, maar vandaag klopte het gewoon. En als je dan eindelijk het podium weet te halen, smaakt de champagne extra zoet."

In de tweede race van de Toerwagen Diesel Cup belandde Goossens en Andries als vierde net buiten het podium. Van Leen, ditmaal weer met Sluiter als teamgenoot, besloot de dag als tiende.

Niels Langeveld was ondertussen bezig aan het beste weekend uit zijn racecarrière; na het scoren van de pole-position, eiste de Certainty Racing-rijder zowel op zaterdag als op zondag de overwinning voor zich op. In beide races reed hij van start tot finish aan de leiding van de wedstrijd. Maar van een overmacht was volgens Langeveld geen sprake: "Ik heb dit weekend alles gewonnen, maar heb zeker niet gedomineerd, want ik kreeg wel degelijk veel tegenstand van mijn concurrenten. Met name in de tweede race. In het begin wist ik een gaatje te slaan naar de concurrentie, maar toch kwam Marcel Dekker nog dichtbij en heb ik hevig moeten verdedigen. Uiteindelijk kwam ik voor de tweede maal als eerste over de finish. Fantastisch! Hier doen we het voor!"

Teamgenoot Daan Stots reed in de openingsrace van de Suzuki Swift Cup naar de achtste positie, terwijl Paul Flinterman met een veertiende plaats zijn rentree maakte. Maaike de Wit kon met een derde positie in de Ladies Cup wederom een podiumplaats op haar naam bijschrijven. Ella Zander belandde met een vierde plaats net buiten het erepodium.

In tweede race wist Stots een plaatsje naar voren te komen en besloot zijn weekend als zevende. Flinterman consolideerde zijn veertiende positie uit de eerste race. Zander handhaafde haar vierde positie in de Ladies Cup. De Wit was als derde dame afgevlagd,waardoor zij afgelopen weekend twee podiumplaatsen scoorde.

In het Dutch GT4 Championship begon het weekend uitstekend voor Brecon Certainty by Day V Tec. Doordat Jeroen Bleekemolen verplichtingen had in de Porsche Carrera Cup, deelde Peter van der Kolk afgelopen weekend de Corvette C6 met Dillon Koster. Met een vijfde startpositie voor Koster en vierde voor Peter van der Kolk, ving het duo de wedstrijden in het Dutch GT4 vanuit uitstekende uitgangsposities aan. Brecon-coureur Koster liet in zijn debuutrace competitieve tijden noteren, maar moest zijn auto met oververhitte remmen uit voorzorg in de pits parkeren. In de gezamenlijke race kon Peter van der Kolk zich lange tijd in de subtop verdedigen, totdat een stop-and-go penalty de equipe Van der Kolk / Koster terugwierp naar de veertiende positie. De tweede individuele race werd verreden onder verraderlijke omstandigheden, veroorzaakt door een regenbui en een oliespoor op de baan. Juist onder deze omstandigheden toonde Peter van der Kolk zijn klasse door met een zesde plaats zijn beste individuele race van het seizoen te rijden.

Harmen van Putten belandde na de openingsrace van het Dutch GT4 met een vierde plaats net buiten het erepodium van de Gentlemen Cup. In de tweede manche was zijn teamgenoot Henry Zumbrink goed uit de startblokken, maar werd vanuit een kansrijke positie door een andere deelnemer geëlimineerd en zag zijn race in de grindbak van de Tarzanbocht stranden. In de afsluitende wedstrijd van het weekend was Zumbrink de smaakmaker van de wedstrijd door naast het noteren van de snelste raceronde zich met een fenomenale inhaalactie op de Hunzerug naar de koppositie van de race op te werken. Na de pitstop met rijderwissel nam Van Putten het stuur over en kwam het tweetal uiteindelijk als dertiende over de finish.

De volgende wedstrijden in het Dutch GT4 Championship, Suzuki Swift Cup en Toerwagen Diesel Cup worden 5 en 6 september verreden, tijdens de Wijzonol Trophy op Circuit Park Zandvoort.

UITSLAG AUTOMAXX VERSUS DUTCH POWER PACK

Toerwagen Diesel Cup Race 1:
1. Equipe Goossens/Andries, 47 ronden in 1 uur 40 min 53,984 (120,374 km/u),
2. Equipe Bastiaans/Stox op 6,118 seconden
3. Equipe Swart/Van Leen op 7,167 seconden.

Toerwagen Diesel Cup Race 2:
1. Equipe Bastiaans / Stox, 23 ronden in 50 minuten 26,142 (117,846 km/u)
2. Equipe Pim van Riet / Marcel Nooren, op 2,656 seconden
3. Equipe Marcel Roeleveld / Bas Baars, op 11,453
4. Equipe Sven Andries / Marc Goossens, op 15,801
10. Equipe Ruud Sluiter / Marcel van Leen, op 54,498.

Dutch GT4 Championship Race 1:
1. Nicky Catsburg, Ginetta G50, 14 ronden in 26 minuten 10,780 (138,194 km/u)
2. Bas Schothorst, Porsche 997, op 6,314 seconden
3. Ricardo van der Ende, BMW M3, op 6,630 seconden
14. Harmen van Putten, Corvette C6
Op 3 ronden en uitgevallen: Dillon Koster, Corvette C6.

Dutch GT4 Championship Race 2:
1. Paul van Splunteren, Porsche 997 GT4, 12 ronden in 25 minuten 34,799 (121,229 km/u)
2. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, op 0,948 seconden
3. Ferdinand Kool, BMW Z4, op 6,730
6. Peter van der Kolk, Corvette C6, op 19,572
Uitgevallen: Henry Zumbrink, Corvette C6.

Dutch GT4 Championship Race 3:
1. Equipe Schothorst / Van Splunteren, Porsche 997 GT4, 26 ronden in 50 minuten 37,509 (132,719 km/u)