news

Home
 

Certainty Racing Team net naast podium na inhaalslag 24 uur van Dubai

21-01-10 | Als er bokalen aan het einde van de 24 uur van Dubai werden uitgedeeld op basis van doorzettingsvermogen, was Certainty Racing Team zonder twijfel in de prijzen gevallen. Want ondanks diverse technische problemen en meerdere lekke banden, finishte de Certainty Racing BMW 120d, bestuurd door Marcel van Leen, Sven Andries, Christiaan Frankenhout en Sebastian Kamps, de prestigieuze 24-uursrace als vierde in de D1-klasse nipt buiten het podium. Certainty-rijder Jafeth Molenaar mocht wel door naar het ereschavot, want hij eindigde namens Marcos Racing als derde in de D1-divisie.

Foto: Roelof Oosterhuis

Met een rondetijd van 2:29,889 liet het Certainty-viertal in de vrije training al geen twijfel bestaan over haar snelheid, door zich al direct bovenaan de tijdtabel van de D1-klasse te plaatsen. Tegen het einde van de sessie bleek echter de hagelnieuwe motor te hevig te zijn beschadigd om mee verder te kunnen rijden. Na halsbrekende toeren van het technische team om de krachtbron in een recordtempo te vervangen, konden de rijders toch nog in de laatste sessie van de dag de benodigde ronden afleggen om zich te kwalificeren voor de race.

Gestart als 72e wist Marcel van Leen zich, bij het doven van de lichten voor de vijfde editie van de 24 uur van Dubai, in minder dan twee uur tijd op te werken naar de 55e positie algemeen. Slechts enkele ronden nadat Sven Andries het stuur van zijn teamgenoot overnam, meldde de Belg zich in de pitstraat met een lekke band. Het bleek het begin van een reeks problemen, als een aantal omlopen later de turbo de geest geeft en een opstapeling van defecten ervoor zorgt dat de BMW 120d lange tijd in de pitbox staat voor het vervangen van diverse onderdelen. "Dat was natuurlijk ontzettend balen, want we hadden voorafgaand aan de reis naar Dubai bijna alles al aan de auto vervangen", vertelde teameigenaar Dillon Koster. "Van de motor, versnellingsbak, turbo, tot aan de aandrijfassen. Toch bleek dat geen garantie om zonder problemen de 24 uur te doorstaan."

Om half 5 in de ochtend verliet de zwarte 120d de pitbox weer, om vervolgens veel tijd goed te maken ten opzichte van de concurrentie. Het Certainty-kwartet wist tijdens deze inhaalslag twee plaatsen op te schuiven binnen de D1-klasse en werd uiteindelijk moegestreden afgevlagd op de vierde plaats (57e algemeen). Daarmee eindigde de sterke afvaardiging van Van Leen, Andries, Kamps en Frankenhout (Dutch GT4-kampioen) net buiten het podium. "Gezien de omstandigheden denk ik dat we redelijk blij kunnen zijn met een vierde plaats in de klasse, met uitzicht op het podium", verklaarde Koster. "Feit is wel dat we vanaf het eerste moment razendsnel waren en de snelheid hadden om te winnen of in ieder geval op het podium te eindigen."

Iets wat Certainty-coureur Jafeth Molenaar overigens wel lukte. Molenaar, die een BMW 120d van Marcos Racing deelde met Fred van Putten, Trevor Knight en Santiago Navarro, besloot de etmaalrace in het Midden-Oosten namelijk met een derde plaats in de D1-klasse (47e algemeen).