news

Home
 

Certainty Racing Team viert afgetekende dubbelzege in Suzuki Swift Cup

16-08-10 | Certainty Racing Team heeft tijdens de Hammerite Ultimate Races op Circuit Park Zandvoort een glansrijke dubbelzege behaald in de Suzuki Swift Cup. Certainty-talent Niels Langeveld won de eerste race met een afgetekende marge van 9,012 seconden en ook de tweede wedstrijd schreef hij na een indrukwekkende inhaalslag op zijn naam. Daardoor heeft Langeveld de leiding in het tussenklassement stevig in handen. Zijn teamgenoot Maarten van 't Schip beleefde eveneens een goed weekend en finishte als tiende en zesde. Maaike de Wit werd als twintigste en achttiende afgevlagd. Ertjo Buitenhuis genoot van zijn autosportdebuut met een 22e en veertiende klassering. In de Toerwagen Diesel Cup stuurde het duo Daniëlle Kleyheeg en Maurits Werkhoven zich naar de vijftiende en zeventiende plek. Martin en Cynthia Boezaart zagen de finish niet, maar lieten een goede indruk achter met hun veelbelovende snelheid.

Foto's: Chris Schotanus, Essay Produkties

Niels Langeveld: ‘Beste weekeinde van het jaar'
In de kwalificatie verzekerde Langeveld zich met een rondetijd van 2:07,842 van de beste uitgangspositie voor de eerste manche. Vertrokken vanaf pole positie, leidde de Sassemer vanaf de opwarmronde tot het vallen van de vlag het 24-koppige veld. Met ongeveer een seconde per ronde bouwde Langeveld in de openingsfase zijn voorsprong uit, om uiteindelijk met een marge van 9,012 seconden afgevlagd te worden.

Vanaf dit seizoen wordt de startopstelling van de tweede race bepaald door de uitslag van de eerste race, met de top acht omgekeerd. Daardoor ving Langeveld de tweede wedstrijd als achtste aan, maar hij wachtte zijn momenten af en vocht zich in negen ronden met diverse spectaculaire inhaalacties naar de leidende positie om deze tot het vallen van de finishvlag niet meer uit handen te geven. Door zijn dubbelzege staat Langeveld nu fier bovenaan in de tussenstand. "Dit was mijn beste weekeinde van het jaar! Ik scoor 44 punten, dat is nog niemand eerder gelukt", wist Langeveld. "In de eerste race heb ik lekker weg kunnen rijden en kon ik met een grote voorsprong de eerste overwinning pakken. In de tweede wedstrijd moest ik er echt voor werken. Maar het team had de auto erg goed voor mekaar en ik heb de rust gehouden en mijn momenten afgewacht om naar voren te komen. Toen ik tweede lag kon ik goed profiteren van de harde wind op het rechte stuk en zodoende kon ik met een slipstream de leiding pakken. Dit is een fantastische revanche na de pech op Assen."

Maarten van 't Schip: ‘Beste resultaat in de Swift Cup'
Maarten van 't Schip voegde afgelopen weekeinde weer een nieuw hoofdstuk toe aan het goede seizoen waar hij mee bezig is. De Beverwijker kwalificeerde zich als elfde en wist stand te houden in de eerste race van de competitieve Suzuki Swift Cup. Uiteindelijk werd Van ‘t Schip als tiende geklasseerd. Het hoogtepunt was echter de tweede race, waarin hij met een zesde positie in de uitslag zijn beste resultaat van het seizoen behaalde. "In de eerste race heb ik een stevig gevecht gehad met Bart van Os, maar hij verdedigde nogal fel zijn positie, waardoor ik de aansluiting verloor om verder naar voren te komen. Maar in de tweede race ging het echt super. Ik probeerde in het begin mijn teamgenoot Niels te helpen door bij hem aan te sluiten en hem rugdekking te geven. Toen dat niet lukte haakte ik aan bij een treintje van een aantal auto's en vocht ik een gevecht uit met Niels Kool. Uiteindelijk ben ik als zesde geklasseerd; mijn beste resultaat in de Suzuki Swift Cup."



Ertjo Buitenhuis: ‘Super weekeinde gehad'
Tijdens de Hammerite Ultimate Races genoot Ertjo Buitenhuis van zijn autosportdebuut en bracht in beide races zijn Suzuki Swift aan de finish. In de eerste manche werd de inwoner van Ugchelen nog als 22e geklasseerd, in de tweede race werd de debutant zeer verdienstelijk veertiende. Daarmee behaalde Buitenhuis in zijn eerste raceweekeinde direct punten voor het kampioenschap. "Ik had hiervoor een paar keer getest, maar dit was voor het eerst dat ik aan de start van een race stond", vertelde Buitenhuis. "Vooral in de tweede wedstrijd heb ik veel gevechten gehad, waarbij ik wist op te klimmen naar de twaalfde plek. Na een aanvaring met een andere deelnemer verloor ik een aantal plakken, maar uiteindelijk ben ik toch nog als veertiende geklasseerd. De races zijn bedoeld als kennismaking, omdat ik waarschijnlijk volgend jaar het hele seizoen ga rijden. Ik heb echt een super weekeinde gehad!"

Maaike de Wit: ‘Tweede race begon goed'
Na afwezigheid tijdens de Formido Midzomerraces op Assen keerde Maaike de Wit afgelopen weekeinde terug achter het stuur. De Wit behaalde tijdens haar rentree een twintigste en achttiende plaats. "Ik had een leuk gevecht met Wesley Caransa en vond het een uitdaging om zijn inhaalpogingen af te slaan", vertelde De Wit. "In de tweede race ging het lekker, want ik wist zes plekken goed te maken, maar door een aanvaring kwam ik stil te staan, liep ik schade op en verloor ik veel plaatsen. Dat was een teleurstelling. Ik heb daarna de race rustig uitgereden."

Daniëlle Kleyheeg: ‘Goed gereden en competitie gehad'
Daniëlle Kleyheeg reed de beide wedstrijden in de Toerwagen Diesel Cup met een nieuwe teamgenoot, Maurits Werkhoven. Het duo werd in de beide manches als vijftiende en zeventiende geklasseerd. "De eerste race nam ik na de pitstop het stuur over en reed ik in niemandsland, maar desondanks heb ik goede race kunnen rijden. De tweede wedstrijd was voor mij de eerste keer dat ik moest starten en dat gaf wel extra spanning richting de eerste bocht. Ik had een touché met een andere auto, waarbij de sporing niet meer optimaal was, maar toch heb ik goed gereden en het gevoel van competitie gehad."

Maurits Werkhoven: ‘Fantastisch weekeinde smaakt naar meer'
Maurits Werkhoven maakte na een aantal races in het DNRT afgelopen weekeinde zijn vuurdoop in de Toerwagen Diesel Cup. "Ik heb vrijdag veel getest en samen met Niels Langeveld en met de data-analist mezelf zoveel mogelijk verbeterd", vertelde Werkhoven. "Mijn eerste race ging met een vijftiende positie goed. Ik heb mooie gevechten gehad en het was een fantastische ervaring. In de tweede race nam ik het stuur over na de pitstop, maar de sporing stond na een aanrijding een beetje scheef. Ik heb de auto uit de problemen gehouden en aan de finish gebracht. Ik heb een fantastische weekeinde gehad en dit smaakt naar meer!"

Martin en Cynthia Boezaart: ‘Steeds iets beter'
Equipe Martin en Cynthia Boezaart begon haar weekeinde in de Toerwagen Diesel Cup prima met een rondetijd van 2:05,361, goed voor de twaalfde tijd in de kwalificatie. Het Apeldoornse duo had echter weinig profijt van haar goede uitgangspositie, want bij de start viel het ver terug. Na een sterke inhaalslag klom equipe Boezaart weer terug naar de tiende plek. Maar door een opgeblazen motor zag het duo de finish niet. In de tweede race viel het tweetal uit na een aanrijding. Toch biedt de getoonde snelheid hen een kleurrijk vooruitzicht. "Bij de start van de eerste race had ik de versnelling in de achteruit gezet", lachte Martin. "Dus ik zakte helemaal naar achter, maar ik wist in een mum van tijd weer naar voren te komen en ik belandde in een treintje van auto's. Het lukte me om in één actie zes plekken te winnen en bracht kort daarna op de tiende plaats de auto binnen voor de rijderwissel." Cynthia nam tijdens de pitstop het stuur over. "Het ging heel lekker, ik verbeterde mijn persoonlijk snelste ronde, maar na veertig minuten viel het vermogen ineens weg", aldus Cynthia. "Er bleek een scheurtje in de cilinder van de motor te zitten. Gelukkig kon er een nieuwe motor geregeld worden, waardoor we de tweede race alsnog van start konden."

"In de tweede heat had ik dit keer wel een goede start en was in de eerste twee bochten al vijf plekken opgeschoven", zei Martin. "Maar in de S-bocht kwam ik in botsing met een SEAT, waarbij de ophanging en wiellagers beschadigd raakten. Onze race was dus al na drie ronden voorbij." Cynthia: "Maar het geeft niets, de snelheid was dit weekeinde goed en we doen het steeds weer iets beter. Nu moet alleen nog een keer alles op zijn plaats vallen. Ons doel is vanaf de Wijzonol Trophy de top acht en dat gaat ons lukken!"

De volgende races van de Toerwagen Diesel Cup en Suzuki Swift Cup worden verreden tijdens de Wijzonol Trophy, 18 en 19 september op Circuit Park Zandvoort. Aankomend weekeinde rijdt Dillon Koster tijdens DTM Zandvoort in de SEAT Léon Supercopa.

Uitslag Hammerite Ultimate Races 2010
Race 1 Suzuki Swift Cup: 1. Niels Langeveld, 12 ronden in 25 min 51,648 (119,913 km/u), 2. Peter Schreurs op 9,012 seconden, 3. Marcel Dekker op 12,617, 10. Maarten van 't Schip op 22,704, 20. Maaike de Wit op 35,120 en 22. Ertjo Buitenhuis op 43,108.
Race 2 Suzuki Swift Cup: 1. Niels Langeveld, 12 ronden in 27 min 23,860 (113,186 km/u), 2. Marcel van de Maat op 0,953 seconde, 3. Steijn Schothorst op 1,454, 6. Maarten van 't Schip op 7,521, 14. Ertjo Buitenhuis op 27,790 en 18. Maaike de Wit op 52,565.
Stand Suzuki Swift Cup na 8 van 14 races: 1. Niels Langeveld 151 punten, 2. Niels Kool 130, 3. Dennis van de Laar 108, 13. Maarten van 't Schip 35, 22. Maaike de Wit 7, 25. Ertjo Buitenhuis 2.

Race 1 Toerwagen Diesel Cup: 1. Jeroen Dik, Volkswagen Golf 6, 47 ronden in 1 uur 40 min 6,124 (121,334 km/u), 2. Eq. S. Bleekemolen / van Lagen, BMW 320d, op 4,643, 3. Eq. Morien / de Groot, Volkswagen Golf 5, op 53,900, 15. Eq. Werkhoven / Kleyheeg, BMW 120d, op 2 ronden, 18. Eq. Martin + Cynthia Boezaart, BMW 120d, op 8 ronden.

Race 2 Toerwagen Diesel Cup: 1. Jeroen Dik, Volkswagen Golf 6, 24 ronden in 51 min 45,748 (119,818 km/u), 2. Eq. S. Bleekemolen / van Lagen, BMW 320d, op 0,313 seconde, 3. Eq. Nooren / v.d. Ende, BMW 123d, op 18,266, 17. Eq. Kleyheeg / Werkhoven, BMW 120d, op 1 ronde en niet geklasseerd: Martin + Cynthia Boezaart, BMW 120d, op 15 ronden.