news

Home

Certainty Racing Team oppermachtig tijdens Masters of Formula 3

18-08-11 | Certainty Racing Team heeft tijdens de Masters of Formula 3 met grote overmacht de races in de Suzuki Swift Cup gewonnen. Na afloop van de eerste race werd zelfs de complete top drie door het Zandvoortse raceteam ingenomen. De 16 jaar jonge Jos Kiekens vierde zijn eerste overwinning in de autosport. Titelkandidaat Sven Snoeks eindigde als tweede, voor gastrijder Daan Stots. Kiekens sloeg voor 46.500 toeschouwers een waanzinnige dubbelslag door ook de tweede race op zijn naam te zetten. “Dit is echt een droomresultaat!”

Foto's: Chris Schotanus, Essay Producties

Niet eerder stond Jos Kiekens in de Suzuki Swift Cup op het erepodium. In voorgaande races eindigde hij vaak nét buiten de prijzen. Maar tijdens de Masters of Formula 3, dat geldt als het hoogtepunt op de autosportkalender, behaalde Kiekens zaterdag zijn eerste overwinning in de autosport. Een dag later boekte hij ook direct zijn tweede zege. “Het vele trainen heeft zich uitbetaald!”, jubelde hij. “Na de snelste tijd in de kwalificatie wisten we natuurlijk dat dit mogelijk was, maar we zijn de eerste race net als iedere andere wedstrijd begonnen. Het team heeft mij de afgelopen periode goed begeleid en een super auto neergezet. Dit had ik echt niet durven dromen. Wat een ongelooflijk resultaat in een uniek weekeinde!”

Sven Snoeks: ‘Het is zeker niet voorbij’

Sven Snoeks geldt nog steeds als een van de grote favorieten voor de titel in de Suzuki Swift Cup. Met een tweede plek achter teamgenoot Kiekens in de openingsheat hield Snoeks zich in de race voor het kampioenschap, maar na een aanvaring met de vangrail zag de Certainty-coureur een tweede podiumplaats achter zijn winnende teamgenoot in rook opgaan. “Racen in de regen is nog niet mijn sterkste punt, maar toch wist ik in de eerste race terug naar voren te komen na een remfout”, zei Snoeks. “Uiteindelijk eindigde ik achter Jos als tweede, een super resultaat voor het hele team. Tijdens de tweede wedstrijd zag het er ook goed uit, met titelconcurrenten die achter mij lagen of waren uitgevallen, maar ondertussen kampte ik zelf met een listige wegligging. Ik ging dwars in de Mastersbocht, kwam te wijd uit en een andere deelnemer gaf me net het laatste zetje, waardoor ik mijn auto niet meer uit de vangrail kon houden. Het was best een harde klap, ook voor mijn titelkansen, maar ik heb er veel vertrouwen in dat het kampioenschap nog steeds haalbaar is. Er kan in de laatste vier races nog een hoop gebeuren. Het is nog zeker niet voorbij. Ik geef 200 procent!”

Daan Stots: ‘Blij met mooie resultaat’

Daan Stots maakte afgelopen weekeinde zijn rentree in de Suzuki Swift Cup, waar hij in 2009 zijn laatste race reed. Stots leverde in de eerste wedstrijd volop gevechten en zag zijn strijdlust beloond worden met een derde positie. In de tweede manche eindigde hij na een drive through penalty als twaalfde. “De laatste keer dat ik in een Swift reed, noteerde ik weliswaar het ronderecord, maar als je twee jaar niet met de auto gereden hebt is dat geen garantie voor succes”, vertelde de gastrijder. “In de eerste race lag ik derde, toen ik een forse beuk kreeg van een andere deelnemer. Ik viel daardoor terug, maar uiteindelijk wist ik mijn plek weer terug te pakken. In de tweede manche leek er een stunt in de maak, toen de eerste drie plekken weer door Certainty-rijders ingenomen werden. Maar ik verloor wat plekken en reed achter een langzamere rijder, die ondanks het verzoek van de wedstrijdleiding om de baan te verlaten voor mij bleef rijden en zijn positie fel verdedigde. Ik heb nog nooit in de autosport schade gereden, maar door het snelheidsverschil heb ik zijn sleepoog geraakt en eindigde hij hard in de muur. Dat was absoluut niet mijn bedoeling. Ondanks dat ik een geringe voorbereiding had, ben ik blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de mooie resultaten van het team.”

Ertjo Buitenhuis: ‘Snel vergeten’

Voor Ertjo Buitenhuis speelde het rubber onverhoopt een hoofdrol tijdens de Masters. Maar in de eerste race eindigde hij, ondanks een verkeerde bandenkeuze, in het competitieve startveld van de Suzuki Swift Cup toch nog als dertiende. In de tweede wedstrijd zag hij een mooi resultaat voor de met racefans afgeladen Zandvoortse duinen verdampen, nadat hij vroegtijdig met een lekke band moest opgeven. “Wat kan je ervan zeggen”, baalde Buitenhuis. “Ik stond in de eerste race op regenbanden, terwijl achteraf gezien de gladde profielloze banden de beste keus was. Toch wist ik nog vier plaatsen goed te maken, meer zat er niet in. Een lekke band zorgde ervoor dat ik de tweede wedstrijd niet kon uitrijden. Waarschijnlijk zorgde een aanraking met een andere rijder ervoor dat mijn bumper tegen de band is komen te zitten, waardoor deze lek is geraakt. Dus dit weekeinde stemde mij niet vrolijk. Laten we hopen dat het de volgende keer meezit en dat het dan ook droog blijft, want racen in de regen is nog niet echt mijn ding.”

De volgende races in de Suzuki Swift Cup worden 3 en 4 september verreden tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort. Niels Langeveld en Marcel Duits maken volgend weekeinde in de Renault Clio Cup al hun opwachting op het Britse circuit Silverstone.

Uitslag RTL GP Masters of Formula 3

Race 1 Suzuki Swift Cup: 1. Jos Kiekens, 12 ronden in 27:02,505 minuten, 2. Sven Snoeks op 11,323 seconden, 3. Daan Stots op 11,558 en 13. Ertjo Buitenhuis op 57,300 seconden

Race 2 Suzuki Swift Cup: 1. Jos Kiekens, 12 ronden in 26:56,593 minuten, 2. Bart van Os op 2,009, 3. Jeffrey Rademaker op 4,768, 12. Daan Stots op 38,183, niet geklasseerd: Ertjo Buitenhuis en Sven Snoeks.