news

Home
 

Certainty Racing Team grossiert in overwinningen op Circuit Zolder

08-07-12 | Het Certainty Racing Team heeft op Circuit Zolder zowel in de Formido Swift Cup als de Dutch Renault Clio Cup flink van zich doen spreken. David Verzijlbergen reed nog nooit eerder op het Belgische circuit: des te knapper dat hij het weekend afsloot met een pole position, een overwinning en een derde plaats in de Swift Cup. Niels Langeveld won in de Clio Cup en scoorde daarnaast een fraaie tweede plaats. Marcel Duits sloot het weekend af met een dertiende plaats als beste resultaat. Jim Raaymakers finishte de tweede race eveneens als dertiende, maar dan in de Olympische klasse. Voor Edgar van der Ende zat het weekend er door een flinke crash en een kapotte radiator helaas al na een race op.

Verzijlbergen verrast met pole position, overwinning en podiumplaats
Verzijlbergen reed zoals gezegd nog nooit in Zolder, maar dat was geen moment te merken aan zijn prestaties op de baan. “Ik was tijdens de kwalificatie nog steeds aan het zoeken naar mijn ritme. Pas in de zevende ronde, ver na de piek van de banden, had ik door hoe ik echt snel kon gaan. Maar omdat ik bleef pushen pakte ik uiteindelijk wel de eerste plaats.” Daarbij bleef het niet, want ook de races leverden de nodige successen op. “De eerste race was fenomenaal. Ik kon Jeffrey Rademaker uitremmen bij de chicane en daarna is mijn eerste plek niet meer in gevaar gekomen.” Verzijlbergen won ook de tweede race, maar kreeg naar aanleiding van een incident met Rademaker een tijdstraf van tien seconden. Daardoor zakte hij terug naar P3. Maar het talent blijft positief. “Het liefst zou ik hier meteen nog een weekend racen, want ik weet nu precies wat ik moet doen”, lachte hij.

Langeveld: “Als je terugkijkt, is dit opnieuw een uitstekend weekend”
Langeveld werkte flink aan zijn puntentotaal in de Dutch Renault Clio Cup. De 24-jarige Sassenheimer was zaterdag de snelste tijdens de kwalificatie. “Dat was top, net als mijn eerste race”, vertelde hij. Ook de eerste race viel namelijk ten prooi aan Langeveld. Waar concurrent voor het kampioenschap Sebastiaan Bleekemolen niet aan de start verscheen vanwege andere verplichtingen, scoorde de coureur van Certainty volop. De regen voor aanvang voor de tweede race stelde de rijders voor een dilemma: op regenbanden de baan op of het risico nemen en voor slicks kiezen. “Ik stond vooraan, kon dus alleen maar verliezen. In de beginfase kon ik weglopen, maar naarmate de baan opdroogde, kwamen de rijders op slicks steeds mee in het voordeel. Melvin de Groot was me daarom te snel af. Daar baal ik nu even van. Maar aan de andere kant: we staan al het hele seizoen op het podium. Als je terugkijkt, is dit opnieuw een uitstekend weekend.”

Pechweekend voor Van der Ende
Edgar van der Ende kende een minder gelukkig weekend. Het goede gevoel in de auto ontbrak. “De auto lag niet helemaal lekker en ik kwam tijdens de kwalificatie in verkeer terecht. Het lukte me ook niet de piek van de banden te benutten. Ik kwam nog wel binnen om de rust te hervinden, maar ook daarna lukte het niet. Ik wilde tijdens de eerste race wat goedmaken, maar het ging al snel mis.” Bij de start raakten een aantal Clio-coureurs elkaar. Ook Van der Ende ontkwam niet ongeschonden. “Ik dacht dat het wel meeviel, maar kwam de pits binnen en hoorde meteen dat het einde verhaal was door een lekke radiator. Maar dat is te repareren. Tijdens de Masters sta ik weer helemaal fris aan de start.”

Hardste klap in twaalf jaar autosport voor Duits
Ook Marcel Duits kwam het weekend niet ongeschonden door. Hij sloot de kwalificatie af met een twaalfde startplek voor de eerste race en P13 voor de tweede. “De startprocedure werd in mijn ogen niet goed uitgevoerd tijdens de eerste race. Ik zag de startlichten niet en ging te laat op het gas, werd ingehaald door een aantal andere rijders. Door een startcrash verloren we veel tijd achter de safety car en had ik nog maar een paar rondjes om wat goed te maken. Uiteindelijk finishte ik als dertiende, gelukkig toch nog goed voor een paar punten.” Waar Duits in de eerste race de crashes omzeilde, ging hij in de tweede wedstrijd hard de muur in. “Dat was mijn hardste klap in twaalf jaar autosport. Daar heb je even spierpijn van en de auto zit flink in elkaar, maar ik ga ervan uit dat we tijdens de Masters gewoon aan de start verschijnen.”

Banden nekken Jim Raaymakers
Jim Raaymakers kende, ondanks gebrek aan geluk, een leuk weekend. “Als je alleen naar het resultaat kijkt, dan was het niet best, maar ik heb best lekker gereden”, stelde de Clio Cup-rijder. “Na de startcrash van de eerste race was ik erop gebrand om naar voren te komen. Ik was te enthousiast, maakte een remfout en moest daardoor met twee compleet afgesleten voorbanden door. Die heb ik maar laten vervangen in de pitstraat en dan is je race eigenlijk al klaar. In de tweede wedstrijd ging mijn teamgenoot Marcel Duits er ongenadigd hard af. Ik ben toen waarschijnlijk door een scherp onderdeel gereden en moest met een lekke band de pitstraat opzoeken. Maar ik heb gelukkig wel beide races uit kunnen rijden. Ik heb alweer veel zin in de Masters, volgende week. Dan wil ik echt goede tijden neerzetten.”

Volgend weekend staat de RTL GP Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort op de planning. Dan komt Certainty Racing Team weer uit in de Formido Swift Cup en Dutch Renault Clio Cup.

ZOLDER SUPERPRIX 2012
Race 1 Dutch Renault Clio Cup: 1. Niels Langeveld, 11 ronden in 24:43,223 minuten, 2. Marcel Dekker op 2,105 seconden, 3. Melvin de Groot op 2,667, 12. Marcel Duits op 18,752, 21. Jim Raaymakers op 4 ronden
Race 2 Dutch Renault Clio Cup: 1. Melvin de Groot, 11 ronden in 25:34,066 minuten, 2. Niels Langeveld op 8,339 seconden, 3. Niels Kool op 8,828, 20. Jim Raaymakers op 1:16,973, niet geklasseerd: Marcel Duits en niet gestart: Edgar van der Ende.

Stand Dutch Renault Clio Cup:
1. Niels Langeveld, 98
2. Marcel Dekker, 63
3. Melvin de Groot, 51

Stand Olympia Cup:
1. Ruud Steenmetz, 34
2. Jan Muys, 30
3. Edgar van der Ende, 22

Race 1 Suzuki Swift Cup: 1. David Verzijlbergen, 12 ronden in 24:08,085 minuten, 2. Jeffrey Rademaker op 1,039 seconde en 3. Kim van den Berg op 8,107.
Race 2 Suzuki Swift Cup: 1. Jeffrey Rademaker, 12 ronden in 25:37,932 minuten, 2. Kim van den Berg op 6,112 seconden en 3. David Verzijlbergen op 9,199.

Stand Suzuki Swift Cup:
1. Jeffrey Rademaker, 141 punten
2. Kim van den Berg, 101
3. Tommy van Erp, 95
4. David Verzijlbergen, 90