news

Home
 

Certainty Racing Team pakt twee zeges en twee derde plaatsen tijdens Clio Cup Benelux op Zolder

02-09-14 | Certainty Racing Team heeft afgelopen zaterdag in de Clio Cup Benelux uitstekend gepresteerd. Op het circuit van Zolder reden zowel Niels Langeveld als rookie Stan van Oord zich namens de equipe van Dillon Koster naar de prijzen. Terwijl titelkandidaat Langeveld twee zeer overtuigende overwinningen boekte, was de pas 17-jarige Van Oord tweemaal de nummer drie in zijn klasse. Maurits Sandberg viel op zijn beurt uit in de eerste heat, waarna hij zich in de tweede manche goed herstelde.

Na de races op Circuit Park Zandvoort, Spa-Francorchamps, de Nürburgring en Assen, togen de rijders van de Clio Cup Benelux-seizoen deze week naar Zolder. Op de Belgische baan stond de vijfde van in totaal zeven raceweekenden op het programma. Na twee vrije trainingen en de kwalificatie op donderdag, werden beide races op zaterdagmiddag verreden.

Niels Langeveld: ‘Fantastische auto van het team’

Niels Langeveld kwam vol zelfvertrouwen naar Zolder. Hij veroverde enkele weken geleden op Assen immers liefst 38 van de maximaal 44 te veroveren kampioenschapspunten en was daarmee in Drenthe de meest succesvolle Clio-coureur.

Ook op het Vlaamse asfalt voelde Langeveld zich als een vis in het water. Hij had direct de topsnelheid te pakken en vloog in de vrije trainingen beide keren als rapste over de track. Dat hij nipt de poleposition voor beide manches miste, was een lichte teleurstelling voor de titelkandidaat. Maar op de wedstrijddag liet de tweevoudig nationaal autosportkampioen zien dat hij momenteel in een blakende vorm verkeert.

In race 1 wist hij polesitter Sebastiaan Bleekemolen al rap te verschalken. Vervolgens liep de kopman van Certainty Racing Team steeds verder weg van de concurrentie. Ook een safetycarsituatie, waarbij de voorsprong als sneeuw voor de zon verdween, kon Langeveld niet uit balans brengen. Na een half uur racen was zijn tweede seizoenszege in de Clio Cup Benelux een feit. ‘Dit was helemaal top. Dit is racen zoals het moet zijn’, was Langeveld bijzonder in zijn nopjes. ‘De auto is door het team fantastisch neergezet. Ik heb heerlijk gereden.’

Ook in de tweede heat startte Langeveld vanaf P2. Wederom bij het uitkomen van de tweede bocht vond hij de ideale plek om polesitter Bleekemolen in te halen. Hoewel het verschil minder groot was dan eerder op de middag, reed de zeer geconcentreerde Langeveld ook dit keer naar een fraaie zege. Zijn derde alweer van dit Clio-jaar. ‘Terwijl het in de eerste heat heel makkelijk ging, moest ik er nu veel meer voor vechten. Ik had ook iets meer overstuur, maar hield alles onder controle. Met drie overwinningen uit de laatste vier wedstrijden gaat het erg goed’, aldus de snelle Sassenheimer. ‘Ik ben heel erg tevreden en kijk nu al uit naar de volgende races op Spa-Francorchamps. Daar wil ik de komende keer beter voor de dag komen dan eerder dit seizoen.’

Maurits Sandberg: ‘Ik ben tevreden’

Hoewel Maurits Sandberg een Clio-rookie is, kwam de coureur uit Gorinchem zeker niet onvoorbereid naar Zolder. ‘Ik heb hier vorig jaar al eens gereden in de Formido Swift Cup. Bovendien hebben we hier vorige week met het Certainty Racing Team al getest. Dus ik kende de baan al’, zo legt hij uit.

Sandberg wist vanaf de eerste tijdtraining progressie te boeken. Startend met een rondetijd van 1 minuut 51, had hij in de kwalificatie voor dezelfde omloop van 4 kilometer nog maar 1 minuut 49 voor nodig.

De eerste race van Sandberg op zaterdagmiddag duurde helaas voor hem niet lang. Hij kende nog wel een steady start, maar in de tweede ronde ging het reeds mis. ‘Door een foutje schoof ik van de baan. Dat betekende helaas direct einde wedstrijd’, zo vertelde hij na afloop. ‘Gelukkig valt de schade mee. Deze wordt hersteld, waardoor ik straks gewoon kan meedoen aan race 2. Hopelijk verloopt die beter’, zo hield Sandberg de moed erin.

Die manche verging hem zeker beter. Startend vanaf P15, werkte hij zich in het 22 deelnemers tellende veld gestaag op tot een uiteindelijke 11de plek. ‘Het ging wel lekker. Op een gegeven moment kwam ik alleen te zitten en werd het een race op mezelf. Dan moet je zorgen dat je tempo blijft maken. Dat ging aardig. Ik heb dit weekend weer veel meters gemaakt in de Clio. Ik heb daar een hoop van geleerd. Daarom ben ik zeer zeker tevreden.’

Stan van Oord: ‘Mijn beste race tot nu toe’

Stan van Oord had veel zin in zijn tripje naar Zolder. In de vorige race op Assen had de 17-jarige coureur uit Woudrichem immers in de Clio 3-klasse zijn allereerste podiumplaats veroverd. En die prestatie wist hij op Belgische bodem zelfs tweemaal te herhalen.

‘De vrije trainingen en ook de kwalificatie verliepen helaas niet goed, omdat de auto een probleem had. Maar voor de race is er een nieuwe brandstofpomp gemonteerd en die deed het top’, vertelt Van Oord. ‘In de openingsmanche startte ik in mijn klasse vanaf plek 5. Ik probeerde bij de rijders voor me aan te sluiten. Dat lukte, totdat ik in de eerste chicane te hard kwam aanrijden. Ik ging vervolgens hard over de kerbstones en kwam in de grindbak. Dat kostte me ongeveer zes seconden. Gelukkig was er halverwege de wedstrijd een safetycarsituatie. Zo kon ik weer aansluiten bij de rijders voor me. Na de herstart ging het lekker. Ik wist mijn persoonlijk snelste rondetijd te verbeteren en ook de ervaren Marcel van de Maat te passeren. Daardoor kon ik voor de tweede opeenvolgende keer in mijn klasse als 3de finishen. Hoewel ik wel een beetje geluk had dat een topper als Wilbert van den Burg was uitgevallen, is dit voor mij weer een mooie prestatie. Ik heb me absoluut vermaakt in de auto en weer een hoop geleerd.’

Tijdens de tweede Clio-wedstrijd had Van Oord helemaal geen geluk nodig om wederom naar een knappe 3de stek te racen. De Certainty-rijder finishte na een half uur rijden niet alleen op slechts 1,8 seconde van de winnaar (en de veel meer ervaren) Peter Schreurs, hij wist met zijn snelste persoonlijke raceronde Schreurs zelfs af te troeven. ‘Dit was mijn beste wedstrijd van het seizoen’, stelde Van Oord tevreden. ‘Ik heb tien ronden lang een schitterend gevecht gehad met Teun van Dam. Uiteindelijk wist ik hem mooi uit te remmen bij de Villeneuve-chicane. Vervolgens kon ik nog iets naar Schreurs en Benjamin van den Berg toe rijden. Het gaat gewoon steeds beter en dat is een hele mooie constatering. Ik heb in de Clio 3-klasse nu drie podiumplaatsen op rij. Hopelijk kan ik die goede reeks de volgende wedstrijden voortzetten.’

Volgende wedstrijd

Tijdens het eerste weekend van oktober komt Certainty Racing Team weer in actie in de Clio Cup Benelux. Dan racen de snelle mannen van Dillon Koster op het vermaarde Belgische circuit van Spa-Francorchamps.

Uitslagen races op Zolder (België) – 30 augustus 2014:

Clio Cup Benelux race 1:

1. Niels Langeveld 15 ronden in 30:44,573, 2. Sebastiaan Bleekemolen op 2,468 seconden, 3. Robert van den Berg op 2,737, 13. Stan van Oord (3de in Clio 3-klasse) op 20,654. Uitgevallen: Maurits Sandberg.

Clio Cup Benelux race 2:

1. Niels Langeveld 17 ronden in 30:44,669, 2. Sebastiaan Bleekemolen op 2,311 seconden, 3. Régis Gosselin op 3,931, 11. Maurits Sandberg op 55,368, 14. Stan van Oord (3de in Clio 3-klasse) op 59,919.